Registry


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ (GREC-HOMEO). ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ.ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Τζουλιάνα Κομίν-Αντωνοπούλου, Ηρώ Λειβαδά, Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Αριστοτέλης Βάθης, Γεώργιος Βυθούλκας.

Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής,Αλόνησσος, Β. Σποράδες.

Εισαγωγή. Είναι γνωστό ότι οι εναλλακτικές μορφές ιατρικής αυξάνονται παγκοσμίως όπως αναφέρεται από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας. (1). Aπό όλες τις μορφές εναλλακτικής ιατρικής η ομοιοπαθητική αποτελεί την περισσότερο γνωστή και την περισσότερο χρησιμοποιούμενη από τον γενικό πληθυσμό (2). Η  σωστή εφαρμογή της προϋποθέτει τις κατάλληλες γνώσεις αλλά και τα κατάλληλα διαγνωστικά και προγνωστικά εργαλεία τα οποία θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο γιατρό που ασκεί την ανωτέρω θεραπευτική μέθοδο. Η εισαγωγή των 12-επιπέδων υγείας (ΕΥ) από το Γ. Βυθούλκα στην καθημερινή κλινική ομοιοπαθητική πρακτική έδωσε την δυνατότητα για την καλύτερη προγνωστική διαστρωμάτωση των ασθενών που επιλέγουν την ομοιοπαθητική σαν θεραπευτικό μέσο (3,4,5). Η διατύπωση τους φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην κλινική ομοιοπαθητική πράξη καθώς η βαθύτερη κατανόησή τους θα βοηθήσει στην καλύτερη ερμηνεία του ομοιοπαθητικού ιστορικού και την συνολικότερη προγνωστική εκτίμηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Παρ` όλα αυτά ακόμη και σήμερα υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες στην εφαρμογή τους, και τούτο διότι αφ΄ενός μεν απαιτείται μεγάλη εμπειρία του ιατρού που λαμβάνει το ομοιοπαθητικό ιστορικό και αφ΄ετέρου επειδή οι κανόνες τους ακόμα δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί από την πλειονότητα των ομοιοπαθητικών ιατρών. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διερεύνηση της εφαρμογής τους σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ασθενών.

Στόχοι. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει, διαμέσου των δεδομένων του Πανελλήνιου registry Ομοιοπαθητικών περιπτώσεων, πως κατανέμεται η συχνότητα των επιπέδων υγείας σε σχέση με την ηλικία ή/και σε σχέση με την ασθένεια, αρχικά στο δείγμα μας (περιγραφικά) και στην συνέχεια να προσπαθήσει να εφαρμόσει στο δείγμα θεωρητικά-στατιστικά μοντέλα-νόμους ώστε να εξαχθούν γενικότερα συμπεράσματα που να είναι εφαρμόσιμα στον γενικό πληθυσμό.

Υλικό και Μέθοδοι. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν διαδοχικά370 παιδιά τα οποία συμμετείχαν στο registry GREC-HOMEO το οποίο διενεργείται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο 2006 και συνεχίζεται. Σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 13 ιατροί-κέντρα (10 ιατροί ήταν από την Αθήνα και 3 ιατροί από επαρχία). Ολοι οι συμμετέχοντες ιατροί έχουν εκπαιδευτεί στην Κλασσική Ομοιοπαθητική για 4 έτη και ασκούν αυτην για περισσότερο από 6ετία. Παρακολουθούν τα ετήσια σεμινάρια της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και λαμβάνουν τα μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης στην κλασσική ομοιοπαθητική. Μέχρι τον Μάρτιο 2008 συμπεροελήφθησαν 200 αγόρια (54%) και 170 κορίτσια (46%) (p=NS), ηλικίας από 0 ως 10 έτη. Η μέση ηλικία των παιδιών στο σύνολό τους ήταν 4.01±2.51, ενώ μεμονωμένα για τα αγόρια ήταν 4.01±2.45 και για τα κορίτσια ήταν 4.00±2.57 (p=NS). 

Οι ασθένειες για τις οποίες οι ασθενείς προσέρχονταν στον ομοιοπαθητικό ιατρό ήταν διάφορες, αλλά λόγω της μεγάλης διασποράς αυτών ταξινομήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με τα διάφορα ανατομικά συστήματα. Έτσι στην τελική ανάλυση συμπεριελήφθησαν ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού, γαστρο-εντερικού, δέρματος, νευροψυχιατρικού και ΩΡΛ καθώς επίσης και διάφορες ιώσεις-λοιμώξεις, δεδομένου ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτές υπήρχε ικανοποιητικό μέγεθος δείγματος (Πίνακας 1).