Καταθλιπτική συνδρομή με τάσεις αυτοκτονίας και
η Ομοιοπαθητική αντιμετώπισή τους
Με αφορμή τις χιλιάδες αυτοκτονίες των 2 τελευταίων ετών στην πατρίδας μας καλό είναι να ασχοληθούμε με το θέμα της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας και πως η Ομοιοπαθητική το αντιμετωπίζει.
HΟμοιοπαθητική έχει καταφέρει αυτό που ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει στο μέλλον η Γενετική: Να βρει και να σας χορηγήσει το προσωπικό σας φάρμακο.
Χωρίς αμφιβολία ο αυτόχειρας εξ αιτίας των τρομακτικών πιέσεων και stressπου πέρασε, μπήκε σε μια παθολογική κατάσταση για την οποία η μόνη διέξοδος ήταν η αυτοκτονία.
Το μεγάλο ερώτημα για κάθε έναν που βρισκόταν στη θέση του είναι : Θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν ακολουθούσε Ομοιοπαθητική αγωγή ;
Αυτό δεν μπορεί να τι πει κανείς με βεβαιότητα εκ των υστέρων .Εκείνο που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι ότι η Ομοιοπαθητική έχει μέχρι σήμερα προλάβει πολλά τέτοια περιστατικά ανθρώπων με κατάθλιψη , που η σκέψη τους γυρνούσε συνεχώς στην αυτοκτονία .
Πως επιτυγχάνει κάτι τέτοιο η Ομοιοπαθητική ; Το επιτυγχάνει γιατί έχει φάρμακα που ανταποκρίνονται στην ολοκληρωμένη εικόνα μιας ψυχοπαθολογίας ενός ατόμου και όχι μόνο στην πάθηση (στην προκειμένη περίπτωση την κατάθλιψη ).Η Ομοιοπαθητική έχει καταφέρει αυτό που ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει η Γενετική : Να βρει και να σας χορηγήσει το προσωπικό σας φάρμακο .
Το φάρμακο αυτό , που θα ισχυροποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό και επομένως ο οργανισμός θα αντισταθεί σε ισχυρά στρες, που διαφορετικά θα το κατέβαλαν.
Παρακάτω παραθέτουμε την ομοιοπαθητική ψυχογραφία ενός τέτοιου φαρμάκου , του AurumMetallicumπου ανταποκρίνεται σε ένα άτομο που είναι υποψήφιο για αυτοχειρία. Το κείμενο είναι γραμμένο πριν πολλά χρόνια και περιέχεται στον τρίτο τόμο της 16τομης Φαρμακολογίας MateriaMedicaVivaτου Καθηγητή της Ομοιοπαθητικής κ. Γεώργιου Βυθούλκα .
Τα άτομα που χρειάζονται αυτό το φάρμακο είναι φιλόδοξα και εργάζονται πολύ σκληρά για να επιτύχουν την άνοδό τους …..
Γι’ αυτά τα άτομα η επιτυχία πρέπει να είναι κυρίως οικονομική . Παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστικοί έχουν μεγάλη ευαισθησία. Είναι πολύ ευαίσθητοι και υπεύθυνοι στις υποχρεώσεις τους, τόσο ώστε εάν έλθουν αντιμέτωποι με μια σοβαρή οικονομική αποτυχία στη οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν δεν έχουν την δυνατότητα διεξόδου. Δεν μπορούν να ανεχθούν την πιθανότητα της οικονομικής κατάρρευσης ή πτώχευσης, αλλά κυρίως δεν αντέχουν το γεγονός ότι θα θεωρηθούν αναξιόπιστοι στους άλλους ή ότι έχουν εκπέσει στην εκτίμηση των συνεργατών τους. Αισθάνονται ότι εφ΄ όσον πέτυχαν και ανέβηκαν υψηλά αν αποτύχουν και υπάρξει μεγάλη πτώση στο επάγγελμά τους, δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν και θέλουν να εγκαταλείψουν αυτόν τον κόσμο. Τους φαίνεται αδύνατον να ξαναχτίσουν από το μηδέν τις επιχειρήσείς τους. Έτσι μπαίνουν σε τόσο βαθιά κατάθλιψη, που μοναδική τους επιθυμία είναι να αυτοκτονήσουν και μάλιστα πηδώντας από ένα ψηλό μέρος.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζει η εικόνα της ψυχοπαθολογίας του φαρμάκου αυτού με τις συμπτώσεις ,αλλά και με την ψυχική εικόνα του Παντελή Σφηνιά , έτσι όπως φάνηκε μέσα από τα ΜΜΕ. Εάν επομένως ελάμβανε αυτό το ομοιοπαθητικό φάρμακο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πηδούσε στο κενό .
Εδώ έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε την μαρτυρία μιας άλλης διάσημης Αμερικανίδας ομοιοπαθητικού γιατρού του περασμένου αιώνα η Marg. Tyler, που έζησε το μεγαλύτερο οικονομικό κραχ της ανθρωπότητας γράφει σε βιβλίο της πως αυτή η οικονομική πτώση και πτώχευση από το αμερικανικό κραχ έφερε σε απελπισία δεκάδες ανθρώπους, και πως παρ’ όλα αυτά, όσοι κατέφυγαν σε μερικές δόσεις του ομοιοπαθητικού φαρμάκου Aurumαπό τους γιατρούς τους, επανήλθαν γρήγορα στον στίβο της ζωής και ξανάρχισαν τις προσπάθειές τους.
Ωστόσο , δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι όλοι οι αυτόχειρες έχουν το ίδιο ψυχοπαθολογικό προφίλ .Υπάρχουν δεκάδες φάρμακα που ενδείκνυται στην κατάθλιψη . Η δυσκολία της Ομοιοπαθητικής είναι ότι ο κάθε ασθενής χρειάζεται το προσωπικό του και μόνο φάρμακο για να γίνει καλά .
Για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτό το θέμα θα παραθέσουμε στο επόμενο τεύχος τα διαφοροποιημένα πορτρέτα ψυχοπαθολογίας που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην αυτοκτονία , έτσι όπως καταγράφονται στην Ομοιοπαθητική Φαρμακολογία .
Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε με την Ομοιοπαθητική αγωγή είναι πραγματικά εντυπωσιακά , ιδιαίτερα σε περιστατικά όπως του Π.Σφηνιά όπου η παθολογία δεν είναι μια συνεχής και βαριά κατάθλιψη που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά η ξαφνική απελπισία , η κατάθλιψη και η τάση για αυτοκτονία εμφανίζεται μετά από ένα ισχυρότατο οικονομικό στρες που το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το ξεπεράσει .Αυτό που ονομάζουμε ενδογενή κατάθλιψη σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς είναι ασφαλώς είναι πολύ πολύπλοκο θέμα και πιο δύσκολο να θεραπευθεί . Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει με τη χορήγηση του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου ( μέσα δηλ. σε μια η δυο μέρες ) βγαίνει από την κατάθλιψη και τις τάσεις αυτοκτονίας και νιώθει πολύ καλύτερα βλέποντας τώρα με τελείως διαφορετικό μάτι την υπάρχουσα πραγματικότητα . Ξαναποκτά την αγάπη για την ζωή και θέλει να ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του και τις ικανότητές του .
Στο προηγούμενο τεύχος , που σας περιέγραφα την ομοιοπαθητική αγωγή η οποία ενδείκνυται για την καταθλιπτική συνδρομή με τάσεις αυτοκτονίας , υποσχέθηκα να αναφερθώ σήμερα , για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτό το θέμα , τα διαφοροποιημένα πορτρέτα καταθλιπτικής ψυχοπαθολογίας και τα άλλα φάρμακα που ενδείκνυται για κατάθλιψη , αναλόγως των ιδιόμορφων και ιδιαιτέρων συμπτωμάτων που εμφανίζει κάθε φορά ο ασθενής προσωπικά , έτσι όπως καταγράφονται στην Ομοιοπαθητική Φαρμακολογία .
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε :
Aurum– muriaticum. Tο άλας αυτό του χρυσού κάνει το άτομο πιο ευαίσθητο, και πιο μαλακό. Έχει λιγότερη κατάθλιψη από το καθαρό Aur. metallicum. Ειδικότερα ο τύπος Or. muriaticumείναι ρομαντικός και έντονα ερωτικός. Απογοητεύεται εύκολα και πέφτει σε κατάθλιψη η οποία όμως εναλλάσσεται με περιόδους υπερβολικής ευφορίας. Στην κατάσταση της κατάθλιψης χάνουν τελείως το ενδιαφέρον τους για την δουλειά (που προηγουμένως την αγαπούσαν) και μπαίνουν σε μια κατάσταση ευσιγκινησίας όπως αυτή της Pulsatilla. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι έχουν περισσότερα συναισθήματα και η κατάθλιψή τους δεν έχει αυτήν την ψυχρότητα και το βάθος του καθαρού Aurum.
ΤoNat. sulphuricum. Το φάρμακο αυτό ενδείκνυται σε άτομα εσωστρεφή, ευαίσθητα, αδύναμα σωματικά, αγχώδη, που μπαίνουν σε κατάθλιψη και έχουν τάσεις αυτοκτονίας, ειδικά με απαγχονισμό. Η κατάθλιψή τους είναι χειρότερα το πρωί πριν το πρόγευμα, με την μουσική, ενώ χαρακτηριστική είναι η ευφορία και η βελτίωση αμέσως μετά την κένωση. Έχουν συχνά προβλήματα με το αναπνευστικό τους ή το πεπτικό τους, με την υγρασία ή τον υγρό ζεστό καιρό. Αγαπούν πάρα πολύ την οικογένεια τους και αυτός είναι ο μόνος λόγος που τους πιέζει για να μην αυτοκτονήσουν. Πρέπει να ασκήσουν μεγάλο αυτοέλεγχο, για να μην βάλουν τέλος στην ζωή τους. Είναι συνήθως σκυθρωπά, ευερέθιστα, θλιμμένα άτομα . Δεν θέλουν να μιλούν, αλλά ούτε και να τους μιλούν. Βαριούνται που ζουν.
Τα Natrium– muriaticum. Είναι άτομα εσωστρεφή και συναισθηματικά πολύ ευαίσθητα. Εύθικτα, που δεν αντέχουν κανένα είδος προσωπικής απόρριψης, ταπείνωσης, γελοιοποίησης ή οίκτου. Γι’ αυτό χτίζουν ένα τοίχο γύρω τους και κλείνονται στον εαυτό τους για να μην πληγωθούν. Έχουν δυνατό μυαλό, μεγάλη συναίσθηση ευθύνης, σοβαρότητας και συνέπειας. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους, αν και συμπάσχουν με τα προβλήματα των άλλων. Λόγω αυτής της υπερβολικής ευαισθησίας, στεναχωριούνται πολύ εύκολα και μπορεί να αναπτύξουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάθλιψη. Κλείνονται στον εαυτό τους διότι δεν αντέχουν να πληγωθούν περισσότερο.
H Ignatiaείναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται κυρίως για γυναίκες ικανές, ευαίσθητες, ρομαντικές, καλλιτεχνικές, δημιουργικές που απογοητεύονται όμως εύκολα. Έτσι γίνονται ευερέθιστες με ψυχικές μεταπτώσεις και κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς αυτό να το αντιλαμβάνονται εύκολα οι άνθρωποι γύρω τους. Υπερβολική λύπη, εκνευρισμός , απογοήτευση, η σύγκρουση των ρομαντικών ιδεών με την πραγματικότητα θα τις οδηγήσουν στην ψυχική κατάρρευση. Ενδείκνυται π.χ. στις γυναίκες εκείνες που τις εγκατέλειψαν οι σύντροφοί τους και μπαίνουν σε μια κατάσταση σιωπηλής θλίψης, αλλά και υστερικών εκδηλώσεων. Τις πιάνει ψυχογενής δύσπνοια, δεν μπορούν να αναπνεύσουν, έχουν βάρος στο στήθος, ψυχοπλάκωμα, πνίξιμο και κόμπο στον λαιμό.
Το phosphoric– acidείναι ένα άλλο φάρμακο που ενδείκνυται σε κατάθλιψη. Στην περίπτωση αυτή μια στεναχώρια μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε μεγάλη αδυναμία που ξεκινάει από την ψυχική σφαίρα και επεκτείνεται στο διανοητικό επίπεδο και στο φυσικό σώμα.
Έτσι βλέπουμε γι’ αυτή την περίπτωση ένα συναισθηματικό πάγωμα και μια πλήρη αδιαφορία για τα πάντα ακόμη και για την ζωή, με μια εξασθένηση της μνήμης, καθώς επίσης και σωματική κατάπτωση και αδυναμία που φθάνει μέχρι τρομερή πτώση των μαλλιών. Προεξάρχει η βαθιά συναισθηματική ακινησία, το πάγωμα των συναισθημάτων αλλά
και του σώματος. Η σωστή λέξη που χαρακτηρίζει την παθολογία του phosphoric– acidείναι η απάθεια. Δεν τον ενδιαφέρει αν θα ζήσει ή θα πεθάνει, αν καίγεται το σπίτι του, αν υποφέρουν οι δικοί του. Δεν νοιώθει πια τίποτα.
Η staphysagriaείναι το φάρμακο που ενδείκνυται για άτομα τα οποία μπαίνουν σε κατάθλιψη μετά από συναισθηματική καταπίεση. Είναι τα άτομα που υποχωρούν, δεν δείχνουν την αντίθεσή τους, δεν θέλουν να χαλάσουν το χατίρι κανενός, δεν αντέχουν να στενοχωρήσουν κανένα.
Έτσι τα μαζεύουν όλα μέσα τους, δεν αντιδρούν στην αδικία που τους γίνεται, μπαίνουν σε μια διαδικασία ψυχικής παραίτησης που με τον χρόνο μπορεί να φθάσει και σε κατάθλιψη.
Υπάρχουν δεκάδες άλλα φάρμακα που ενδείκνυται για κατάθλιψη. Η δυσκολία της ομοιοπαθητικής είναι ότι κάθε ασθενής χρειάζεται μόνον ένα και μοναδικό φάρμακο για να γίνει καλά. Αν του δοθεί λάθος φάρμακο δεν θα έχει κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το λόγο η επιστήμη της ομοιοπαθητικής είναι ένα καταπληκτικό όπλο θεραπείας, αρκεί οι γιατροί που την εφαρμόζουν να είναι πολύ καλά καταρτισμένοι και άριστοι γνώστες της ήπιας αυτής εναλλακτικής θεραπευτικής προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Κ. Αντωνίου – Κεδηκγιάννη
Ιατρός