Ιστορία Της Ομοιοπαθητικής


Ιστορία Της Ομοιοπαθητικής

Η ιστορία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι πολύ μακρά και ξεκινά το 1796 όταν ο Γερμανός καθηγητής Ιατρικής S.Hahnemann  εισήγαγε για πρώτη φορά την Ομοιοπαθητική Θεραπευτική Αρχή δηλ. το « Νόμο των Ομοίων », παρόμοια θεραπευτική αρχή είχε διατυπωθεί και στην Ελληνική κλασική αρχαιότητα από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη ο οποίος είπε : «τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα». Κατά τον 19ο αιώνα και ιδίως περί τα τέλη του,

η διάδοση της Ομοιοπαθητικής ήταν εντυπωσιακή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α. την εποχή αυτή , το 20-25% των ιατρών ασκούσαν την Ομοιοπαθητική Ιατρική . Μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και ιδίως τα τελευταία 40 χρόνια , η Ομοιοπαθητική διανύει μια θριαμβευτική περίοδο με σημαντική εξάπλωση σε όλο τον κόσμο.

Οι αιτίες της εντυπωσιακής ακμής της είναι πολλές:

• η επιστημονική πλέον κατοχύρωση των αποτελεσμάτων της

• η αναγνώρισή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παραδοσιακής ιατρικής • η εισαγωγή της διδασκαλίας της Ομοιοπαθητικής σε πολλά πανεπιστήμια • η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, λόγω καλύτερης  εκπαίδευσης των ομοιοπαθητικών ιατρών, γεγονός που κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην καταλυτική παρουσία του Γιώργου Βυθούλκα στο διεθνές προσκήνιο.

 

«για τη μεγάλη προσφορά του»,όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απονομής,

«στην αναβίωση της Ομοιοπαθητικής γνώσης έτσι ώστε η Ομοιοπαθητική να διεκδικεί σήμερα μια θέση στην επιστήμη ως αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας».

Το 2000, επίσης, τιμάται από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, στο κοινοβούλιο της χώρας,  με το Χρυσό Μετάλλιο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας,  από τον αρχαιότερο ιατρικό σύλλογο της Αμερικής(American Istitute of Homeopathy) και από τον Υπουργό Υγείας της Ινδίας ως «ο Ομοιοπαθητικός της Χιλιετίας», παίρνει τον τίτλο του Professor Honoris Causa απο την  πρώτη Ιατρική σχολή της Ουκρανίας και γίνεται σύμβουλος του διεθνούς φήμης ιατρικού κέντρου Beth Israel της Νέας Υόρκης.