Editorial


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Μεταπτυχιακού στην Ερμούπολη της Σύρου. Οι παρουσιάσεις των διπλωματικών εργασιών ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου, τα στρογγυλά τραπέζια στηρίζονταν στη διεπιστημονικότητα  που χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο σχολιασμός των εργασιών από τον παγκόσμιο δάσκαλο της ομοιοπαθητικής και επ/μο καθηγητή του Παν Αιγαίου Γ Βυθούλκα άνοιξε νέους ορίζοντες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική, TonNicolai, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την έρευνα στην Ευρώπη και τις δράσεις της ECH στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στις Σεπτέμβρη του 2012 λήγει η προθεσμία για την εγγραφή στο  Μεταπτυχιακό στην Κλασική Ομοιοπαθητική του Παν Αιγαίου, το οποίο συμπλήρωσε ήδη 5 ακαδημαϊκά έτη υπό την καθοδήγηση του προέδρου του τμήματος Ι Δαρζέντα και της ψυχής του MScΓ Χαριτάκη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία τελειώνοντας επιτυχώς τις σπουδές τους να συνεχίσουν με τη εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Οι επιθέσεις εναντίον της ομοιοπαθητικής επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διάφορα έντυπα. Τον Μάρτιο στο περιοδικό JournalofLawandMedicine, vol.19, no.3, pp.454-478, δημοσιεύθηκε ένα απίθανο άρθρο με τον «ευρηματικό» τίτλο “DeathbyHomeopathy“. Ο συνάδελφος Dr. GeorgeDimitriadisμε το άρθρο του “HomoeopathyinFact”(http://www.vithoulkas.com/images/stories/Articles_by_other_authors/GD_Law_article_Response_10_April_2012_complete.pdf ) δίνει μία ακριβή και λεπτομερή απάντηση στις ανακρίβειες και ανακολουθίεςτου. Παρά την αρνητική για τους σκεπτικιστές απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου για μη αποβολή της ομοιοπαθητικής από το ΕΣΥ, ο γνωστός πολέμιος της Ομοιοπαθητικής καθ Edzard Ernst επιμένει: NHS must ban ‘dangerous’ homoeopathy από τις σελίδες του Independent (http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/nhs-must-ban-dangerous-homoeopathy-7576625.html) χρησιμοποιώντας επιχειρήματα του προηγούμενου αιώνα.  ΗαπάντησητουΓΒυθούλκα(http://www.vithoulkas.com/en/writings/issues-speeches/4059-george-vithoulkas-responses-to-economist-1442012.html)  στοάρθροτουEconomist: The believers Alternative therapies are increasingly mainstream. Thatmeansheadachesforscientists—andnocureinsight (http://www.economist.com/node/21552554) αξίζει να διαβαστεί από όλους γιατί δείχνει τη σαθρότητα των επιχειρημάτων των φανατικών πολέμιων της ομοιοπαθητικής και την αναξιοπιστία έγκυρων θεωρητικά εντύπων. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια χώρα, τη Μ Βρετανία, η βασίλισσα δεν ταξιδεύει ποτέ χωρίς τα ομοιοπαθητικά της φάρμακα και δε σταματά να υπενθυμίζει την προτίμησή της στην ομοιοπαθητική (“Homeopathy & QueenElizabeth” http://www.dailymail.co.uk/news/article-2149647/So-does-Queen-sneeze-public-Mail-light-heated-look-Her-Majestys-little-secrets.html#ixzz1wAn1jn4x ).

Οι θετικές όμως δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ! Στην Ιταλία, δημιουργήθηκαν Μεταπτυχιακά ομοιοπαθητικής στα πανεπιστήμια της Ρώμης, της Μπολόνια κα της Σιένα,  με την αιγίδα των αντίστοιχων ιατρικών σχολών. Η έκθεση του Ιδρύματος Επιστημών και Τεχνολογίας της Ελβετίας με την οποία η Ομοιοπαθητική Ιατρική εντάσσεται στο Ελβετικό ΕΣΥ συζητείται εκτεταμένα διεθνώς. Δεν ήταν κάτι αναμενόμενο η αναγνώριση της Ομοιοπαθητικής στη χώρα όπου έχουν έδρα μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες (GudrunBornhoft, PeterF. Matthiessen (eds) HomeopathyinHealthcare – Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs, Springer-Verlag  BerlinHeidelberg 2011). Σημαντικήήτανκαι  ηδημοσίευσητηςμελέτης”Homeopathic medicines in children”, στο”Archives of Disease in Childhood”.  Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογίας και Μαιευτικής στη Θεσ/κη, 17-20 Μαΐου 2012, παρουσιάστηκαν τα θετικά αποτελέσματα της Ομοιοπαθητικής στην Υπογονιμότητα όπως προκύπτουν κατά την πρόοδο της κλινικής μελέτης στην 6η Κλινική του Νοσ. Έλενα. Στο 38ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο διενεργήθηκε διεταιρική Συζήτηση με τίτλο «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» και εισηγητές τους:  Μ. Καράβη, Σ. Κυβέλλο (συντονιστής), Δ. Παπαμεθοδίου και Ε. Σκοτινιώτη που ολοκληρώθηκε με ενδιαφέροντα διάλογο με συναδέλφους διαφόρων ειδικοτήτων. Η παιδίατρος Α.Μεγρέμη   M.D, M.Sc στην κλασική ομοιοπαθητική παρουσίασε την εργασία της “Ο ρόλος του πυρετού στον αυτισμό: μια ολιστική προσέγγιση” στο 50ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο στα Ιωάννινα, 1-3 Ιουνίου 2012. Hellasfarm 2012

Η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης της ομοιοπαθητικής από τους κλασικούς συναδέλφους αποτυπώνεται περιεκτικά στο άρθρο του Θεόδωρου Καλαμπόκα διδάκτορα του Παν. Αθηνών, μαιευτήρα-γυναικολόγου: «Κλασική Ιατρική και Ομοιοπαθητική: μήπως έφτασε η ώρα να συμπορευθούν;» (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=457655&h1=true), ενώ δεν είναι λίγες οι εργασίες που αναδεικνύουν  τα αδιέξοδα της κλασικής Ιατρικής (http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?cid=10053&aid=454542) ή επιβεβαιώνουν τη θεωρία της ομοιοπαθητικής όπως μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας ή μέσω διαδικτύου (Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ).

 

*Οι παραπομπές μπορούν να αναζητηθούν στο ηλεκτρονική μορφή του άρθρου στην ιστοσελίδα της ΕΕΟΙ: www.homeopathy.gr